Fiskehistorierna lever kvar


Startsidan          

 

Fiskehistorier Rikard Öhman Fiskeförsök Fiske då och nu Grå forntiden

Öringens biologi

Hot mot Dammån Hosjöprojektet Dammåns källa Kanoting i Dammån Kraftverksbolagen

Modern fiskevård

Morgondagens fiskevård Dammåns camping Stenåldersmannen Turismen Dunkroken


Fiskenotiser och historier

Vad vi här i landet absolut inte lider brist av är fiskeskildringar. Böckernas antal kan mätas i längdmetrar och därtill kommer ett otal fiske- och jakt/fisketidskrifter, som brukar kunna servera mustiga berättelser om öringbataljer i skummande norrlandsälvar, medan horder av mygghonor attackerar den försvarslöse sportfiskaren. 

Det behöver inte vara någon överdrift, vissa år är myggplågan svår, men i dylika stunder försöker jag se positivt på myggens existens; dess larver utgör dock en mycket värdefull föda för främst laxartad fisk. 
Men åter till fiskeskildringarna, jag har läst åtskilliga under åren men aldrig någon från Dammån. Hur kan det komma sig? Inte förrän nu de sista åren, då några fiskeskribenter gjorde vattnet den äran. Nu vill jag inte påstå att en sportfiskehistoria härifrån skulle ha skiljt sig.

Nisse är barnfödd i byn och vet var öringen har sina vilplatser. 
Nu var han på väg ner till några säkra fiskeställen nedanför kraftverket, bara för att finna plat" ¨ Inget att göra å vara särskilt bra, tänkte han. Bottnen är för flack och få vilställen. vara särskilt bra, tänkte han. Bottnen är för Hack och få vilställen. Väl framme upptäcker han att bottenprofilen ändrats något sedan förra året. Den kraftiga vårfloden har stökat om bland stenarna och Nisse prövar virveln bakom första stenen. Det blir hugg di levo Det blir hugg direkt på devonspinnaren. En grann öring följer in mot land. Ett andra kast till nästa sten och nytt påslag. Även det en fin storöring. Efter fyra kast ligger det fyra storöringar på stranden, inom en sträcka som tidigare betraktades som omöjlig i fiskesammanhang. 

Lars är flugfiskare och storförtjust i Rismyrströmmen. 
Här tar han varje sommar flera storöringar på sin »Svarta satan», en streamer med silkeskropp, gul och svart vinge. Han binder förstås sina flugor själv och fiskar helst ensam om natten. Den här kvällen kom han loss sent från jobbet i östersund, så det var först vid 22.00-tiden som bilen parkerades vid vändplan och han började plocka åt sig utrustning för natten. En efter en återvände sportfiskarna till sina bilar, med tomma korgar och besvikelse i blicken. De förklarade för Lars att det var utsiktslöst att få något i strömmen. Hela långa dagen hade de kastat och kastat, men nu gav de upp, det började ju lida mot natt. Lars lyssnade förstrött till deras litanior, men behöll sina egna funderingar; det är mot natten som öringen hugger. Efter en kvarts promenad var han framme vid strömmen, som brusade inbjudande. Kvällsluften inbjöd lungorna till ett reningsbad. Och bäst av allt, inte en fiskare inom synhåll. 

Spöet tacklades, han vadade ut en bra bit och landade snart sin »Satan» bakom den flata stenen som hittills utgjort skydd för flertalet av hans flugfångade storöringar. Inget misstag, linan sträcktes och en lustiger dans vidtar. Så här brukar det vara, trots att nu minst tio fiskare under hela dagen uppehållit sig inom denna forssträcka. Man kan inte läsa vattnet, vet inte var öringen helst står i strömmen. Lars är inte längre förvånad sedan han fått upp fisken på land och med fjädervågen avläser vikten 2,2 kg. Innan det ar tid för hemfärd  strax efter midnatt  har Lars hunnit besöka sitt favoritställe numro två, också det en medelstor sten i forsbruset. Och mycket riktigt, där står också en grann öring och väntar på hans svarta streamer.

 »Stockholmaren» var novis på sportfiske.
Han råkade se skylten för husvagnsuppställningen på huvudleden och hamnade sedan på Dammåns camping camping. Hade ett lättspinnspö av enklare sort, men inget passande bete. Goda vänner på campingen gav honom råd om bete, varpå han åkte ner till Hallen och köpte en rapala. Hela dagen hade gått, utan att någon av de många fiskare som fanns på campingen hade fått fisk. Det verkade osedvanligt trögt, området hade kammats av flerfaldiga gånger. Snart var han tillbaka, tacklade spöet och fäste på den nyinköpta wobblern. Därefter stegade han med kortstövlar ut i ån och dängde iväg rapalan, snett nedåt strömmen. Linan sträcktes, en fisk satt på med det samma. Stor uppståndelse bland husvagnarna, hjälpsamma fiskarkompisar strömmade till och minsann vad det behövdes; fiskaren ovan och fisken stor, som det verkade. Råden haglade över den förvånade mannen, som försökte följa dem så gott det nu gick. Efter någon halvtimme var storöringen bärgad, men först sedan samtliga inblandade tvingats springa och vada Hera hundra meter nedströms ån. Oringen vägde7,l kg och blev sommarens sportfiskerekord i Dammån. 

Tore går helt in för sitt fiske. 

Ägnar varje helg och hela semestern åt Dammån, men så kan hans sommarfångst också räknas i 30-40 storöringar. Fångstbegränsning ropar en del, som tycker att hans fiske börjar gå till överdrift. Den här morgonen hade det emellertid gått dåligt. Steg upp när natten höll på att gå över till morgon och fiskade sedan från kl. 03.00 till 06.00 utan att känna så mycket som ett napp. Innan han tog paus kastade han av favorithöljan vid bron, kors och tvärs, med sin rapala. Utan resultat. 06.10 satt Tore på stranden och tog en smörgås till sitt termoskaffe, när en fiskare kom från husvagnscampingen på väg ner till höljan. Fem minuter senare blev det hugg för fiskaren  på en rapala. En fin öring på några kilon. Sedan fick han i rask följd ytterligare tre storöringar, trots att där nyss förefallit livlöst. Förklara detta den som kan. 

 


Allt innehåll är skyddat enl. lagen om upphovsrätt och får ej kopieras eller användas i andra sammanhang utan tillstånd. Kontakt och information: Conny Elf  conny@fishersguide.com